środa, 13 lipca 2016

Oliwna środa :)



Dziś środa, 13 lipca, jak co dzień o 8.00 rano posmak włoskiego śniadanka. Po wypiciu mocnej kawy i posmakowaniu rogalików wyjechaliśmy do pracy.  Po spełnieniu się każdy wrócił na obiad do naszego zamieszkania, Villa Redenta. Po zjedzeniu makaronu i dodatków wyruszyliśmy pod przewodnictwem Pani Ewy do wytwórni oliwy, na poznanie sposobu wytwarzania jej. Każdy z zafascynowaniem oglądał film, gdzie ukazywali krok po kroku proces tworzenia z włoskich oliwek świeżej oliwy. Po degustacji dwóch rodzajów oliwy, dostaliśmy do spróbowania chlebem posolony i pokropiony oliwą. Po posmakowaniu przystawki włoskiej, mieliśmy okazję zakupić świeżej oliwy by poczęstować kilku domowników.Oliwy wytwarzane w temp. do 22 stopni Celsjusza otrzymują certyfikat DOP, czyli bardzo dobrej jakości oliwy. Oraz ten drugi rodzaj gdzie wytwarza się w temp 25-26 równie smaczna. Wykończeni upalnym słońcem wróciliśmy w zacisze naszego pensjonatu. Wieczorkiem dostaliśmy kolację i poszliśmy na miasto. Kolejny dzień w Spoleto spędziliśmy aktywnie i skutecznie. :) 

***


Kilka ciekawostek:

* potrzeba 8 kg oliwek by wytworzyć 1 litr oliwy,
* cały proces od świeżutkiej oliwki do oliwy trwa 45 minut.
  
A teraz trochę zdjęć :)









Pozdrawiam, Grupa Informatyków:
Ania Gumienna ;)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz